Снимка на седмицата | Клубове | Лексикони | Пъзели | Фейсбук

ЕК настоява за промени в социалните мрежи

19 април, вторник

Децата използват социалните мрежи от все по-ранна възраст, като много от тях не са наясно с основни рискове от злоупотреба с лична информация, сочи проучване на мрежата EUKidsOnline, проведено по поръчка на Европейската комисия, предаде technews.bg. 

 77% от 13-16-годишните и 38% от 9-12-годишните деца в ЕС имат профил в сайт за социални контакти. Освен това една четвърт от децата, които използват сайтове за социални контакти като Facebook, казват, че техният профил е "публичен“, а много от тях даже са вписали своя адрес и телефонен номер
"Все повече деца се регистрират в сайтове за социални контакти, но много от тях не вземат необходимите мерки за собствената си защита в интернет. Тези деца се излагат на опасност, стават уязвими за злонамерени хора и прелъстители”, заяви Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии. Всички компании за социални мрежи трябва незабавно да направят профилите на малолетните и непълнолетните достъпни по подразбиране само за одобрения списък с контакти и да ги изключат от обхвата на интернет търсачките, допълва Крус. 

 Компаниите, които още не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, трябва незабавно да го направят, за да бъде подсигурена безопасността на децата, настоява еврокомисарят. Споразумението за тези принципи беше сключено с посредничеството на Комисията през 2009 г., когато големи компании в областта на социалните мрежи поеха ангажимент да прилагат мерки за обезпечаване на сигурността в интернет на техните потребители под 18-годишна възраст. Скоро Комисията ще публикува първата част от резултатите от оценката на прилагането на Принципите за по-безопасни социални мрежи в ЕС по отношение на следните страни по споразумението: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti и Zap. 

 Публикуваният вчера доклад също така показва, че някои от популярните сред подрастващите в Европа сайтове за социални контакти не са подписали Принципите. Към платформата за сътрудничество ще бъдат поканени да се присъединят освен компаниите за социални мрежи, но и производителите на мобилни устройства и конзоли за игри, доставчиците на интернет услуги, доставчиците на мобилни приложения и съдържание, потребителските организации, изследователите и детските организации.

Коментари могат да се добавят само от регистрирани потребители. Ако сте регистрирани е необходимо да влезете с вашето потребителско име и парола » тук


Новини!

УЧАСТИЕ Море Acaroli Italiya v morskata kids happy море деца плаж дете пясък море деца празник